- Vesti -

Beloglavi supovi i u rezervatu "Peštersko polje" FOTO

U Specijalnom rezervatu prirode "Peštersko polje" primećena su jata beloglavih supova nakon što je početkom ove godine počelo sa radom hranilište za nekrofagne vrste životinja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/SURZet
Ilustracija/Foto: Depositphotos/SURZet

Kako je saopštio Zavod za zaštitu prirode Srbije, hranilišta su postavljena između lokaliteta Krnja Jela i vrha Trojan, a izgrađena su u skladu sa uslovima zaštite prirode Zavoda.

Brojnost supova u tom rezervatu kretala se od 30 do 180 jedinki, a primećeno je i da oko 50-ak jedinki noći u šumi u blizini hranilišta i stenama neposredno ispod vrha Trojan.

Uspešan rad hranilišta i širenje prostora na kojima obitava beloglavi sup, kako ističe direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić, rezultat je dobre prakse i saradnje Zavoda i upravljača, a pre svega, čuvara prirode na terenu.

Dragišić podseća i da je rad hranilišta u SRP „Peštersko polje“, takođe i rezultat višegodišnjeg spoja i rada stručnjaka, upravljača i svih zaštitara prirode na uspostavljanju nacionalne mreže hranilišta za nekrofagne vrste životinja koja je deo Balkanske mreže hranilišta.

Tim projektom se omogućava neometano kretanje i širenje populacije tih ugroženih vrsta na celom Balkanskom poluostrvu i šire u Evropi.

U mrežu tih hranilišta, koja se nalaze u granicama zaštićenih područja proglašenim Specijalnim rezervatima prirode "Uvac", "Klisura reke Mileševke", "Klisura reke Trešnjice", i sada "Peštersko polje", nastoji se da se uskoro uključi još jedno, i to u Parku prirode "Stara planina".

Hranilište na Pešterskom polju je ograđeno, ima objekat za fotografisanje i posmatranje životinjskih vrsta uz stalni video nadzor.

Supovi na hranilištu. Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije
Supovi na hranilištu. Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Upravljač zaštićenog područja - Turistička organizacija Sjenice vodi evidenciju o prisustvu vrsta i obezbeđivanju i iznošenju hrane.

Pored beloglavih supova, hranilište posećuju gavran i vetruška, a od krupnih zveri zabeležen je vuk.

Turistička organizacija Sjenica, kao upravljač rezervata, od februara 2020. do trenutka stručnog nadzora koje je obavio Zavod za zaštitu prirode Srbije u drugoj polovini oktobra, je organizovala iznošenje oko 23 tone hrane, čime je ujedno smanjeno nekontrolisano odlaganje uginulih životinja na širem području.

Uginule životinje se, u saradnji sa lokalnom zajednicom, dovoze sa područja Pešterske visoravni i šire okoline.

Takođe, planira se postavljanje rampe na prilaznom putu ka hranilištu koje je ograđeno drvenom ogradom i izgradnja pojilišta za životinje u okviru hranilišta.

Posete novoizgrađenom objektu za posmatranje životinja su ograničene, i to prevashodno u naučno-istraživačke i edukativne svrhe, uz obavezno prethodno prijavljivanje upravljaču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu