- Vesti -

Penzioner u podrumu krio ozloglašeni nacistički tenk - ne znaju kako da ga kazne VIDEO

Tužioci i advokati u Nemačkoj ne mogu da smisle način kako da kazne penzionera koji je u svom podrumu decenijama čuvao legendarna nacistička ratna oružja – tenk "panter" i protivavionski top kalibra 88 milimetara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tenk, top i torpedo su izvađeni iz podruma kuće u gradu Hajkendorf na severu Nemačke 2015. godine.

Čitava akcija zahtevala je angažovanje nekoliko vojnih vozila i par desetina vojnika i višečasovno pažljivo izvlačenje iz podruma.

Šest godina kasnije, tužioci i advokati i dalje ne mogu da se dogovore o visini kazne, koja može da bude i 500.000 evra.

Osamdesetčetvorogodišnji optuženi takođe mora da pronađe nov dom za svoju nesvakidašnju kolekciju.

Njegov advokat kaže da je američki muzej zainteresovan da kupi tenk "panter", koji se smatra jednim od najboljih tenkova Drugog svetskog rata.

Osim za tenk, nekoliko kolekcionara iz Nemačke zainteresovano je za druge stvari iz kolekcije – popularn top "88", takođe jedan od najubojitih topova rata, kao i za puške i pištolje.

Na jučerašnjem saslušanju u Kilu, oko 100 kilometara udaljenom od Hamburga, pravnici su pokušali da utvrde da li kolekcija krši nemački Zakon o kontroli naoružanja, kojim se reguliše proizvodnja, prodaja i transport oružja.

Foto: Profimedia/Axel Heimken/dpa
Foto: Profimedia/Axel Heimken/dpa

Tenk panter i top 88 – strah i trepet rata

Nacistička Nemačka je 1943. godine izbacila na ratište prve "pantere". Kao srednje težak tenk bio je namenjen pre svega obračunu sa sovjetskim tenkovima "T-34" i "KV", koji su predstavljali neprijatno iznenađenje za Vermaht na istočnom frontu.

"Panter" se isticao po brojnim stvarima. Bio je prilično dobro oklopljen (posebno spreda), a kosi oklop predstavljao je veliko unapređenje u odnosu na druge nemačke tenkove tog doba.

Bio je relativno brz. Kasnije verzije bile su i prilično pouzdane, mada u vojnim krugovima postoji konsenzus oko toga da je tenk i dalje bio prekomplikovan za proizvodnju i popravku.

Ipak, ono što je bilo najimpresivnije je glavno naoružanje – protivtenkovski top kalibra 75 milimetara, posebno prilagođen za "pantera". Dužina cevi i veće punjenje granata omogućavale su projektilima izuzetno veliku brzinu i samim time probojnu moć.

Iako ne tako velikog kalibra, "panterov" top imao je izuzetni protivtenkovski potencijal i mogao je da uništi bilo koji saveznički tenk.

Protivavionski top pronađen kod nemačkog penzionera takođe je jedno od najpoznatijih oruđa Drugog svetskog rata.

Primarna funkcija bila mu je protivavionska, zbog koje je razvijen tridesetih godina. Vertikalni domet mu je bio od 8 do 15 kilometara, a horizontalni od 14 do 20 kilometara, u zavisnosti od tipa.

Uvežbana posada mogla da ispali oko 25 granata u minuti, a bio je veoma uspešan zbog svoje visoke preciznosti.

Nemačka vojska je, međutim, otkrila da top može da se primeni i u protivtenkovskoj ulozi, i to veoma uspešno.

Odlična preciznost i probojnost učinile su ga jednim od najozloglašenijih nacističkih ratnih oruđa, sposobnih da uništi skoro svaki tenk i oklopno vozilo rata. Prilagođena verzija ugrađivana je u najpoznatiji nemački teški tenk "tigar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu