- Vesti -

Krvavi februar u Bojniku – 80 godina od bugarskog zločina nad decom, ženama i starcima

Prošlo je 80 godina od streljanja nedužnog naroda Bojnika i Dragovca kada su, u jednom danu, bugarski zločinci ubili više od 600 meštana, ponajviše žena i dece, starih i nemoćnih ljudi.

Izvor: srpskaistorija
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Među streljanima je bilo i oko 130 dece, mnoga još uvek u naručju majki. Zbog odnosa broja stanovnika i broja streljanih, Bojnik i Dragovac su mesta koja imaju najviše postradalih od fašista u Drugom svetskom ratu.

Opština Bojnik i Dom kulture u Bojniku organizuju Memorijalnu akademiju povodom sećanja na nevine žrtve streljanja žitelja Bojnika i Dragovca.

Na početku akademije obratio se Dejan Stojanović, zamenik predsednika opštine Bojnik.

Ceo program pratila je svojim numerama Vokalna grupa iz Niša "Konstantin".

Čula se i pesma "Krvavi rasport bojničkog hroničara" autora Miloša Miloševića Šike, a u izvođenju prvaka Trsteničkog pozorišta Dušana Jovića Đuleta.

Na akademiji je govorio i dr Dejan Antić iz Niša. "Krvavi februar" u izvođenju guslara Radoslava Doderovića. Profesorka istorije iz Bojnika Ljiljana Petrović je govorila o žrtvama "krvavog februara".

Usledila je i "Nebeska poema male nade iz Dragovca" u izvođenju Zorane Jovanović, recital Miloša Miloševića Šike. I na kraju završilo se pesmom "Samo da rata ne bude".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu