Vesti -

U Kini životinje u zoološkim vrtovima ostaju bez hrane: "Uskoro će umreti od gladi"

Zoološki vrt - koji ima tri jelena sika, šest crnih medveda, 10 alpaka i stotine majmuna i ptica - ne naplaćuje ulaz i oslanja se na državno finansiranje, ali nije dobio nikakav novac šest meseci

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/gracethang2
Foto:Shutterstock/gracethang2

Kineska grupa aktivista za očuvanje divljih životinja uputila je neobičan apel početkom septembra. Naime, fond za ugrožene vrste pozvao je volontere da doniraju hranu gladnim životinjama u zoološkom vrtu u parku Dongšan u severnoj kineskoj provinciji Liaoning. Zoološkim vrtom upravlja lokalna vlada, za koju se kaže da ponestaje novca i zbog toga nije u mogućnosti da pokrije svoje troškove, piše CNN.

"U parku još ima medveda koje treba nahraniti, kobila je pred porođajem i njena hrana je prepolovljena, a osoblju zoološkog vrta nije isplaćeno šest meseci. Nadamo se da će nadležni obratiti pažnju na ovo pitanje“, napisao je fond u objavi na svom veb sajtu.

Zoološki vrt - koji ima tri jelena sika, šest crnih medveda, 10 alpaka i stotine majmuna i ptica - ne naplaćuje ulaz i oslanja se na državno finansiranje, ali nije dobio nikakav novac šest meseci.

Teško stanje je simptom finansijske krize sa kojom se suočavaju mnoge gradske i pokrajinske vlade Kine, koje moraju da smanje potrošnju dok se bore sa dugom koji je narastao tokom pandemije Covid-19 i najgoreg pada vrednosti imovine u Kini.

Lokalne vlade su morale da potroše milijarde dolara na masovna testiranja i blokade da bi sprovele kampanju nulte tolerancije predsednika Si Đinpinga na kovid. Kriza na tržištu nekretnina – koja je rezultirala naglim padom prodaje zemljišta – lišila ih je velikog izvora prihoda.

Kao rezultat toga, neki se okreću vanrednim merama za prikupljanje novca, uključujući kažnjavanje restorana za posluživanje krastavaca bez dozvole i vozača kamiona za prevoz preteškog tereta.

Problemi i u zoološkom vrtu

U Vafangdijanu, gradu u kojem se nalazi zoološki vrt, državni medij Paper.cn citirao je vladinog službenika koji je rekao da je finansiranje odloženo zbog "fiskalnog stresa" grada.

Na video snimku koji je na internetu objavio ugledni časopis China Newsweek vidi se rukom pisano obaveštenje postavljeno u parku koje glasi:

"Nismo platili svoje osoblje šest meseci. Životinje nemaju hranu i uskoro će umirati od gladi“.

CNN nije mogao samostalno da potvrdi informaciju jer niko u zoološkom vrtu nije uzvratio pozive. Ali vesti o gladnim životinjama postale su viralne.

Situacija u zoološkom vrtu je rešena tek kada je gradska vlast poslala novac za plate i hranu nekoliko dana nakon što je onlajn apel zadobio široku pažnju, izvestio je Kineski nacionalni radio.

Ali dug kineskih regionalnih vlada postaje sve veći problem za drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Vili Lam, viši saradnik istraživačkog centra The Jamestown Foundation sa sedištem u Vašingtonu, procenjuje da bi pozajmljivanje moglo biti između 9 i 12 biliona dolara, uključujući takozvani "skriveni dug“ koji stvaraju lokalne vlade.

Ovaj dug stvaraju pravna lica koja su osnovali kineski gradovi da bi zaobišli ograničenja zaduživanja centralne vlade u Pekingu. Često se koristi za kanalisanje finansiranja u infrastrukturne projekte.

Lam je za CNN rekao da se čini da je situacija izmakla kontroli:

"Polovina prihoda koje ostvare lokalne samouprave koristi se za plaćanje kamata na dug. Moraju da koriste sva sredstva da dođu do novca, zbog čega postoje stroge kazne za restorane i druga preduzeća“.

Restorani su kažnjeni

U junu su tri restorana u Šangaju kažnjena sa 5.000 juana (685 dolara) zbog serviranja isečenog krastavca na hladnim rezancima bez dozvole, što je izazvalo uzbunu.

"Ovo je teška kazna i iz apsurdnog razloga. Zašto ciljati mala preduzeća koja su najslabija?", rekao je jedan korisnik na Veibo-u, kineskoj verziji Ks-a.

"Gradovi čine sve što mogu da ostvare prihod“, rekao je drugi korisnik, "Da li ćemo videti više proizvoljnih kazni?“

U maju su vozači kamiona u centralnoj provinciji Henan doveli u pitanje tačnost vaga, koje se koriste za proveru vozila i tereta, nakon što su više puta kažnjavani zbog prekoračenja ograničenja, navodi državna novinska agencija Jiemian.

Jedan vozač se požalio da je za dve godine dobio 58 kazni u ukupnoj vrednosti od 275.000 juana (37.687 dolara).

Zvaničnik lokalnog odeljenja za transport rekao je Jiemijanu da su „svi okruzi ostali bez novca“ nakon tri godine pandemije:

"Zato moramo pravilno sprovoditi zakon i izricati kazne koje bi inače trebalo da budu izdate“.

Prihodi od kazni rastu

Najmanje 15 kineskih gradova prijavilo je povećanje prihoda od kazni i konfiskacija od 100% ili više u 2021. godini, prema analizi Iuekai Securities.

Južni grad Nančang zabeležio je najveći skok takvog prihoda od 151 odsto u odnosu na godinu dana ranije, dok je istočni grad Kingdao prikupio najviše - 4,38 milijardi juana (600 miliona dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 227 idi na stranu