Vesti -

Danas je Međunarodni dan kafe, napitka bez kojeg većina ne može da zamisli dan

Širom sveta danas se obeležava Dan Kafe, najpopularnijeg napitka, bez kojeg većina stanovnika sveta ne može da zamisli početak dana.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svetski Dan kafe je obeležen prvi put 2015. godine u Milanu. Tako se ovaj datum koristi za promociju i slavljenje kafe kao napitka, i propraćen je događajima širom sveta.

Mnogi ne mogu da zamisle dan bez nje. Interesantan podatak je da se ovaj napitak smatra se najpopularnijim pićem na planeti, posle vode. Kafa nikad nije bila popularnija, a procenjuje se da se dnevno popije tri milijardi šoljica ovog napitka.

Na ovaj dan se takođe odaje priznanje ljudima širom sveta, plantažerima, farmerima, vlasnicima kafića, i mnogim drugima, koji vredno učestvuju u spremanju napitka kog svi volimo.

Otkrivena je u Etiopiji, i to, kako tvrdi legenda, kada je jedan pastir primetio neobično ponašanje svojih koza koje su postale hiperaktivne nakon što bi obrstile crvene bobice sa grmlja, navodi portal Kafica.rs.

Turci i Holanđani su je doneli u Evropu, gde je najviše piju Finci. Amerikanci su na svetskom nivou najveći potrošači kafe jer dnevno popiju oko 450 miliona šoljica.

Najveći izvoznici kafe su Brazil i Vijetnam, a slede Kolumbija, Honduras, Indija, Indonezija.

Kofein, kao sastojak kafe, ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost, sprečava pad koncentracije i smanjuje depresiju i anksioznost. Smrtonosna doza kofeina je 100 šoljica kafe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 237 idi na stranu